De week van… Monique van Vegchel

Monique van Vegchel

Week 46.  Het is inmiddels 10 weken geleden dat de Universitaire Studentenraad is geïnstalleerd, maar het voelt als jaren. Heel leuke, drukke, bewogen jaren. Gelukkig is week 46 meer een week van bijkomen, ademhalen en opladen. Of tenminste: zo lijkt het. Mijn agenda lijkt op het eerste oog erg leeg, ik schrok er zelf van. Zo staat er op maandag alleen de afsluitende Gezamenlijke Vergadering gepland waarin we samen met de Ondernemingsraad ons uiteindelijke advies bepalen voor bouwprojecten zoals het Berchmanianum, de nieuwbouw voor de Faculteit der Sociale Wetenschappen en het allesomvattende bouwstuk: de meerjaren Investeringsprognose. Dat is echter niet het enige dat op het menu staat: we krijgen van de afdeling Marketing, Strategie en Ontwikkeling ook een presentatie/voorlichting over instellingsaccreditatie. Minister Bussemaker heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer (die ook weer teruggetrokken is) waarin zij pleit voor ander systeem van opleidingen en universiteiten ‘keuren’. Een systeem dat minder bureaucratisch zou zijn. Dit is allemaal nieuwe stof dus wij als medezeggenschap hebben deze presentatie aangegrepen als mogelijkheid om wat meer duidelijkheid te scheppen over dit nieuwe systeem, de verwachting is namelijk dat de Minister binnen afzienbare tijd met een herziene brief komt.

’s Avonds is het wat drukker: zo staat er een brainstorm van asap gepland waar ik uiteraard bij ben. Daarna ga ik meteen door naar de constitutieborrels van de Nijmeegse Studentenvereniging de Navigators en van CHECK, de koepel voor maatschappelijk betrokken en culturele verenigingen in het Nijmeegs studentenleven (die ook een zetel in de USR heeft).

Dan is het al heel snel weer dinsdag. Dinsdag is voor mij een leuke dag met allemaal nieuwe afspraken en zelfs een rondleiding. Zo begin ik de dag met een overleg met de medezeggenschap van de HAN en het RadboudUMC waarin wij onder andere de verkeerssituatie op de campus bespreken. Aansluitend heeft de USR een ludieke awareness-actie gepland om studenten en medewerkers op te roepen bewust te printen en bijvoorbeeld van tevoren hun printje te checken om te voorkomen dat er verkeerde prints worden gemaakt.

Helaas moet ik al vrij op tijd weg, want de USR is uitgenodigd door Phocas voor een rondleiding in het huidige boothuis, om vervolgens te rijden naar Lent om te kijken naar de locatie waar zij graag een nieuw boothuis willen. Het was erg interessant, we kregen namelijk ook een uitgebreide presentatie over het grote project in Lent.  Helaas mis ik door deze presentatie wel de alv van mijn studievereniging maar er zijn ’s avonds wederom twee constitutieborrels (namelijk van SOFv, de koepel voor studieverenigingen en van Sigma, studievereniging voor scheikunde en MLW) dus ik hoef me niet te vervelen.

Woensdag is een adempauze. De enige vergadering die gepland staat is met het presidium van de USR. Het eerste gedeelte is uiteraard inhoudelijk en serieus, maar aan het einde is er altijd een rondje sociaal. Ik zie dat dus wel als iets heel gezelligs. Verder heb ik de tijd om even bij te komen/uit te brakken van de vele borrels want ik hoef pas ’s avonds weer op de universiteit te zijn. Ik ga dan namelijk eten met de studievereniging voor informatica en informatiekunde, Thalia, waar mijn vriend lid van is en waar ik begunstiger van ben. Lekker met 100 man gourmetten in het Huygensgebouw, kan niet beter!

Donderdag is wederom vrij rustig, ik heb fractievergadering en een gesprek met de secretaris van het College van Bestuur, Jef van de Riet. Beide afspraken duren niet heel lang dus ik heb ruim de tijd om mijn e-mail bij te werken, mijn inbox springt namelijk uit zijn voegen. Na deze administratieve werkzaamheden blijkt dat ik nog een vergadering heb met een sectie van asap dus het avondeten moet ietwat gehaaster, maar heb al met al toch nog een relaxte avond.

Vrijdag vat de week goed samen: een tweewekelijkse afspraak met Ger Boonen, directeur Studentenzaken, is het enige dat op het programma staat. Verder heb ik eindelijk tijd om mijn was te doen, mijn kamer op te ruimen (tot grote vreugde van mijn moeder) en mijn boekenberg een beetje weg te werken.

Normaal laat ik het weekend altijd uit dit soort stukjes want wij hebben de afspraak ‘weekend is weekend’ dus doorgaans doe ik niks tot nagenoeg niks voor de USR. Deze week was alleen een beetje anders, ik ging namelijk eten met Michelle en Iris (vicevoorzitter en secretaris van de USR), onder het genot van wat rode wijn. Niet echt een afspraak dus, maar zeker wel het hoogtepunt van deze week!