Media

In elke editie van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS) en de VOX verschijnt ook een update van de Universitaire Studentenraad. Op deze pagina plaatsen wij de gepubliceerde stukken in de ANS en VOX. Zo kunnen wij jullie ook hier op de hoogte houden van ons werk in de medezeggenschap.
Beneden staan eerst alle updates uit de ANS en daarna alle updates uit de VOX weergegeven. De meest recent verschenen berichten staan bovenaan.

Artikelen Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS)Artikel in ANS juni/ / intro editie:

Beste studenten,

Voor iedereen die dit jaar zijn of haar eerste stap op onze campus zet: welkom! Alle oudgedienden heten we uiteraard ook weer welkom op onze universiteit! Het hele jaar door kun je hier in het ANS updates lezen van de Universitaire Studentenraad (USR), de centrale medezeggenschapsraad van de Radboud Universiteit. Hieronder vind je de eerste van dit collegejaar!

Onderwijs
Een nieuw collegejaar staat voor de deur en als student betekent dat een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Om je studie goed te beginnen, is het erg fijn om op de hoogte te zijn van je rechten en plichten als student. Wist je bijvoorbeeld dat je geen horloges mag dragen tijdens je tentamen? Dat je met klachten over examens terecht kunt bij de examencommissie en met een klacht over bijvoorbeeld ongewenst gedrag bij de vertrouwenspersoon? Of: dat je bij je tentamen een bepaalde tijd te laat mag komen? Om effectief te kunnen shinen tijdens je studie raden we je daarom vooral aan om het universitaire studentenstatuut en het onderwijs- en examenreglement (OER) van je studie te scannen! Deze documenten kun je vinden op de website van de Radboud.

Studentenleven
Naast het halen van studiepunten is het ook ontzettend leuk en belangrijk om je naast je studie te mengen in het (actieve) studentenleven. Het is erg waardevol om lid te worden bij één van de vele studentenverenigingen en -organisaties! Nijmegen heeft een breed scala aan kleine en grote verenigingen op het gebied van cultuur, sport, gezelligheid, religie, internationaal en studie. Actief worden bij deze verenigingen, bijvoorbeeld door in een commissie te gaan, is een erg goede manier om Nijmegen en andere studenten te leren kennen. Doen!

Medezeggenschap op de RU
Op elk niveau op onze universiteit is ook medezeggenschap actief. De opleidingscommissies zetten zich bijvoorbeeld in om jouw studie nóg beter te maken. Facultaire Studentenraden komen op voor alle opleidingen in een van de zeven faculteiten. De Universitaire Studentenraad tot slot zet zich centraal in om onderwijs en onderzoek, maar ook het studentenleven en faciliteiten op onze universiteit te waarborgen en te verbeteren! Alle drie niveaus van medezeggenschap zijn erg laagdrempelig te bereiken en zitten altijd te wachten op jouw input! Heb je een goed idee, een opmerking of een klacht? Schroom dan niet om ze te benaderen!

Tot slot wensen we jullie heel veel plezier bij de introductieperiode en een knallende start/vervolg van je studie!

De XXe en XXIe Universitaire Studentenraad


Artikel in ANS april editie:

Hoi sprankelende medestudenten,

De maand april is aangebroken en de zon schijnt weer volop op de campus. Ook de USR kun je op deze maand zien schitteren op de prestigieuze RAGweek kalender. Als dat nog niet schitterend genoeg voor je is, volgt hieronder een eclatante update!

Meer verkiezingen (meer beter)
De piano’s zijn geruimd, verkiezingsbeloften worden weer weggeschoven en Nederland is Great Again: de Tweede Kamer verkiezingen en de hype daaromheen zijn helaas voorbij. Gelukkig hoef je niet te treuren, want ook op onze eigen universiteit zullen dit jaar weer verkiezingen plaatsvinden! De USR behartigt studentenbelangen op centraal niveau, maar ook op facultair- en op opleidingsniveau hebben studenten inspraak en helpen om onderwijskwaliteit e.d. te waarborgen en zaken te verbeteren. Lijkt het jou tof om dit volgend jaar te doen, stel je dan vooral verkiesbaar via ru.nl/verkiezingen! De studentenraadverkiezingen zullen dit jaar plaatsvinden van maandag 29 mei tot donderdag 1 juni. Laat zeker ook dit jaar je stem weer gelden, want met een hoge opkomst wordt de stem van de student in het bestuursgebouw serieus genomen!

Onze resultaten en plannen
De afgelopen tijd zijn we druk bezig geweest met studentenwelzijn en tot onze tevredenheid kunnen we melden dat een intake bij de studentpsycholoog vanaf heden nog maar €10 kost, in plaats van €25. Op deze manier is de drempel lager geworden om een gesprek aan te gaan en allicht is dit ook een stap in de richting van het volledig afschaffen van het instaptarief.

Ook fysiek kun je onze resultaten ervaren: op de campus zijn namelijk her en der houten schommelbanken verrezen, waarop je majestueus en comfortabel van het zonnetje kunt genieten! Daarnaast worden de computers in de UB worden voortaan na 45 minuten al vrijgegeven. Op die manier kun je niet alleen buiten, maar ook binnen beter terecht!

Eerder hebben we jullie al ingelicht over onze wens om Flexibel Studeren op onze universiteit mogelijk te maken. Het College van Bestuur heeft hier een pilot toegezegd en het ontwikkelen hiervan is in volle gang. Op dit moment voeren we gesprekken over hoe de pilot er inhoudelijk uit gaat zien en wie tot de doelgroep zal behoren. We willen namelijk dat niet alleen studentbestuurders mee gaan doen, maar ook mantelzorgers, toptalenten en mensen met een functiebeperking. In april gaan wij tevens om tafel met studieadviseurs en decanen, zodat de pilot straks door alle betrokken partijen goed ontvangen wordt en draagvlak heeft.

Dan tot slot is onze Rector Magnificus laatst weer op tour geweest naar de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Er was wederom een mooie opkomst en er zijn weer een aantal interessante punten besproken. Wil jij nu ook vragen aan de Rector stellen? Kom dan 6 juni langs bij FNWI en vraag de Rector het spreekwoordelijke hemd van zijn lijf!

Wil je iets kwijt aan ons? Of vind je onze updates nou net zo leuk als wijzelf?  Komt dan vooral langs in ons kantoor in TvA 3 of stuur een mailtje naar usr@ru.nl!

De XXe USR


Artikel in ANS februari editie:

Hoi studerend Nijmegen,
De dagen worden steeds langer en de temperatuur neemt langzaamaan toe. Voor ons is dit ook fijn want dan hoeven we, na onze vergaderingen, niet in het donker en door de kou naar huis. Aangezien wij niks te zeggen hebben over het weer, zijn hier alvast wat vorderingen vanuit ons waar we wel wat mee konden doen.

In de eerste cyclus van 2017 hebben wij het College van Bestuur proberen te overtuigen van de voordelen en de noodzaak van de mogelijkheid tot flexibel studeren. Met succes, want komende periode mag de USR met de rector om tafel over de invulling van een Radboud flexibel studeren pilot. Het doel is om studenten die nevenactiviteiten hebben zoals topsport, mantelzorg, ondernemen of studentbesturen flexibel kunnen studeren. Ook zet de USR komende cyclus in op een pilotenopleiding; het is immers vreemd dat de Radboud zo’n fan is van pilots, maar deze opleiding niet aanbiedt.

De avond van donderdag 2 en de nacht van vrijdag 3 maart vindt de Campusnacht 2017 plaats op de Radboud Universiteit! Deze nacht wordt jaarlijks georganiseerd op initiatief van de Universitaire Studentenraad in samenwerking met een grote verscheidenheid studentenorganisaties om de veelzijdigheid van het Nijmeegse verenigingsleven te benadrukken en om het campusgevoel op onze universiteit te verstevigen. Qua activiteiten staat nu al op het programma: een Disney marathon, weerwolven in de Sky Lounge, karaoke in het Cultuurcafé, marshmallows roosteren op het Pieter Bondamplein en een paaldanscursus in de Refter. Bijzijn = meemaken!

Van 8 tot en met 15 maart vindt de goede doelenweek RAGweek plaats. Niet alleen staat de USR dit jaar te shinen op de jaarlijkse ‘sexy met stijl’ RAGweekkalender, maar ook zullen we dit jaar op donderdag 9 maart langs alle verenigingskamers gaan om lang verloren borden van De Refter, de vaste leverancier van studentenservies, te verzamelen. Dus help ons een klein beetje en stapel het servies alvast op. Kijk vooral op ook de website van de RAGweek Nijmegen wat voor schittermagische activiteiten er door de verschillende verenigingen georganiseerd worden. Het belooft een mooie week te worden!

Daarnaast hebben wij onze website http://www.numedezeggenschap.nl/ stevig onder handen genomen. Neem dus vooral een kijkje, want naast Facebook, gaan wij deze website voortaan intensief gebruiken voor het naar buiten brengen van informatie over wat er speelt, wat wij doen en wat wij organiseren!

Dit was het weer voor deze keer. Zoals eerder benoemd, begint het buiten steeds warmer te worden, desondanks kun je voor een warm onthaal natuurlijk nog altijd bij ons binnen stappen. Zeker als er zaken spelen waarvan wij moeten weten! De komende maanden zitten wij nog gewoon op onze vaste plek in TvA 3 en mailtjes naar usr@ru.nl checken wij ook nog steeds iedere dag.


Artikel in ANS december/januari editie:

Hoi studerend Nijmegen,

Een gure wind waait over de campus, de duurzame kerstlampjes worden her en der aangeklikt en de vele kerstbomen en luxueuze kerstdiners voltooien de decemberambiance. Voor de USR is de laatste cyclus van 2016 inmiddels afgerond en in dit bericht geven we jullie graag een update over onze werkzaamheden en gesmede plannen voor het nieuwe jaar!

De laatste loodjes van 2016
In een lange zit van drie uur werden de voorbereidende, overleg- én afsluitende gezamenlijke vergadering er meedogenloos doorheen gejaagd. Op de agenda stonden de Radboud begroting van 2017, de Bestuurlijke agenda en de wijziging van de regeling FONDS. De USR mocht advies geven over deze Radboudiaanse Miljoenenprognose en de belangrijkste punten waren voor studenten het hoge bedrag dat jaarlijks wordt besteed aan de beruchte Radboud Hoodies en de investeringen die het leenstelsel moeten compenseren. Vanwege het wegvallen van de basisbeurs hebben de universiteiten namelijk beloofd te investeren in de verbetering van de onderwijskwaliteit voor álle studenten. De USR was kritisch over in hoeverre hier sprake van is. Als compensatie voor het leenstelsel mag de medezeggenschap aankomend jaar stemmen over de hoofdlijnen van de begroting van 2018: een belangrijk recht waar wij goed gebruik van gaan maken!

Onze plannen voor 2017
Na een welverdiende vakantie zal de USR volgend jaar weer fris met de volgende onderwerpen uit de startblokken komen. Ten eerste zijn we bezig met het opzetten van een bestuursminor, waar alle studentbestuurders en waarschijnlijk ook andere studenten die geïnteresseerd zijn in besturen aan deel kunnen nemen. Deze minor zal vanuit een academische invalshoek praktische tips bieden om beter te besturen en meer uit jezelf en je bestuur te halen. Ten tweede organiseert de USR op 14 februari weer de Dag van de  medezeggenschap; een dag waarop de campus kennis maakt met de medezeggenschap op onze universiteit en wat die voor jou als student kan betekenen. Ook zal op 2 maart de campusnacht plaatsvinden, waar de hele avond en een deel van de nacht op de campus de lichten aan zullen blijven en toffe activiteiten zullen plaatsvinden. Houd het vooral vrij in je agenda!

Tot slot hebben wij deze cyclus afscheid moeten nemen van de voorzitter van het College van Bestuur, Gerard Meijer. Vind jij onze verslagen over de Gezamenlijke Vergaderingen nou ook altijd zo interessant? Vind jij het leuk om een keer aan het hoofd van een universiteit te staan? De vacature staat nog open! Tip van ons: het staat goed op je cv!

Dit was het weer voor deze keer. Nu de sloop van ons vertrouwde kantoor nog even uitgesteld is, blijft onze uitnodiging om een keer langs te komen natuurlijk ook staan. Trek dus je kerstmuts of hoodie capuchon diep over je oren en kom een lekkere bak koffie halen in onze kamer in TvA 3 of stuur een warm mailtje naar usr@ru.nl!


Artikel in ANS november editie:
Hoi medestudenten!

Ook in de tweede cyclus hebben wij als Universitaire Studentenraad niet stilgezeten. Zo hebben wij een felbegeerd plekje weten te bemachtigen op de RAGweek kalender. In maart wordt tijdens de RAGweek jaarlijks de sexy in stijl kalender uitgebracht en dit jaar kun je ons, als XXe USR, daarop dus in volle glorie bewonderen. Zijn jullie benieuwd wat er schuil gaat in die illustere USR kamer? Schaf dan zeker een kalender aan en steun daarmee Stichting Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform en Estrela da Favela!

Daarnaast hebben wij deze periode de ‘bier voor half vier’ discussie nieuw leven ingeblazen. Wij zijn van mening dat deze vorm van betutteling niet van deze tijd is. Als je als volwassene het recht hebt om te stemmen op verkiezingen en zo’n ingrijpende beslissing kunt nemen als je studiekeuze, dan ben je ook zeker in staat om een verstandige beslissing te nemen over het nuttigen van een biertje na je tentamen of lange collegedag. Onze universiteit wil graag een campusuniversiteit zijn en daar hoort deze optie ook bij. Juist omdat je anders naar de stad moet, waar deze mogelijkheid wel wordt geboden.

We hebben ook tijd gevonden om kritisch te zijn op het nieuwe horlogeverbod tijdens de tentamens, dat voor veel studenten als een verrassing kwam. Voor het succesvol maken van je tentamen is een goede tijdsindicatie erg belangrijk, maar niet overal hangen duidelijk te lezen en accurate klokken. Het tafereel waarbij je elk kwartier bijna van je bank valt omdat de surveillanten heel sympathiek de tijd door de zaal schreeuwen, bevordert de concentratie ook niet. Je kunt je klok erop gelijk zetten dat dit verhaal vervolgd wordt.

Leven in de brouwerij
Verder is er een update gekomen over het veelbelovende centrumplan. Dit plan houdt in dat het gebied rondom het Erasmusgebouw, de Refter en het Gymnasion het kloppende hart moet worden van onze campus. De infrastructuur van de gebouwen wordt flink aangepast. Zo zal De Refter vanaf begin volgend collegejaar veranderen in een heuse Foodcourt, waar naast standaard maaltijden ruimte is voor andere uitbaters. Ook het Berchmanianum, het nieuwe bestuursgebouw, zal betrokken worden in dit hart. Vanaf 2018 kunnen je vanaf de huidige achterkant van de Refter doorlopen richting dit gebouw, waar onderweg, hopelijk, ook eendjes kunnen worden gevoerd door studenten die hun broodje pindakaas hebben laten staan voor een hip Foodcourt hapje.
Binnenkort is onze campus ook een supermarkt rijker. We zijn tot slot erg content dat per april de Spar University haar deuren zal openen op de begane grond van het Erasmusgebouw. De prijzen van deze supermarkt zullen betaalbaar zijn voor de arme student, maar een biertje is er helaas niet af te rekenen.

Dit was het weer voor deze keer. De Thomas van Aquinostraat staat nog steeds, dus onze uitnodiging om een keertje langs te komen, blijft ook nog overeind. Mailen naar usr@ru.nl kan ook altijd!


Artikelen VOXArtikel in VOX juni editie

Beste studenten,

Dit is helaas alweer de laatste update van ons USR jaar die we voor jullie schijven. Met een tevreden gevoel kijken wij terug op alle zaken waar wij ons afgelopen jaar hard voor hebben gemaakt en de positieve implicaties daarvan voor studenten. Medezeggenschap is niet altijd even zichtbaar voor studenten, maar dit jaar kon je op de campus toch op meerdere plekken initiatieven en onze invloed terugzien: van het niet verhogen van het BSA bij de bètafaculteit, tot de SPAR University, de gezellige campusnacht en de komst van de Radboud Bestuursminor. Heb je interesse in wat wij concreet (en minder concreet!) nog meer hebben bereikt? Houd de studentenmedia en onze kanalen in de gaten, want binnenkort maken wij voor jullie de balans op!

Laatste medezeggenschap cyclus
Hoewel het einde van het jaar in zicht komt, moet de USR nog wel even flink ploeteren. In onze postvakken verscheen ineens op de valreep nog een stortvloed aan papierwerk: deze cyclus bespreken we met het college van bestuur de hoofdlijnen voor de begroting van 2018 en de investering van het studievoorschot, het jaarverslag, het energiejaarverslag en de bespreking van de Radboud Studentenenquête.

Daarnaast zijn werkgroepen van de USR bezig met de afronding en overdracht van projecten waar we dit jaar mee bezig zijn geweest. Zo is een groep bezig met overleggen met de universiteit over de invulling van de pilot flexibel studeren. We hebben vertrouwen in dat we hierover uitkomen met beleidsmakers en dat deze pilot per 1 september kan starten: studenten die vanwege omstandigheden zoals mantelzorg en bestuurswerk kunnen dan flexibeler studenten zodat zij die zaken beter kunne combineren met hun studie.

Daarnaast is de realisatie van de bestuursminor een feit: vanaf 1 september kunnen 20 studenten die een zware bestuursfunctie hebben of actief zijn in de centrale medezeggenschap of assessor zijn, een minor volgen van 24 EC waarbij aan de hand van een project dat je zelf mag opzetten met het oog op je bestuursjaar, academische handvaten krijgt om een betere bestuurder te worden. Interesse? Solliciteren voor de minor kan door vóór 26 juni door je cv, een sollicitatiebrief en projectvoorstel op te sturen naar bestuursminor@ru.nl.

Nieuwe USR
Je hebt ze misschien tijdens de studentenraadverkiezingen voorbij zien komen: de nieuwe USR voor volgend jaar is bekend! Studentenpartijen asap en AKKUraatd leveren voor volgend jaar beide 4 kandidaten. Daarnaast zullen de 6 koepels – B.O.S., NSSR, CHECK, SOFv, CSN en ISON – ook weer zes leden aanleveren. Ben jij dit jaar tegen zaken aangelopen die onze opvolgers zeker weten moeten oppakken? Stuur een mail naar usr@ru.nl en dan geven wij hen dit mee!

Dit was hem weer. De PR commissie heeft dit jaar erg genoten van het schrijven van deze stukken en we hopen dat het ook zinvol vonden. We willen onze trouwe lezers bedanken voor de klandizie en we wensen onze opvolgers verder veel succes :)


Artikel in VOX mei editie

Hallo medestudenten,

Het is weer tijd voor een update van ons. We hebben namelijk niet stil gezeten. Behalve natuurlijk tijdens de vergaderingen, want dan is het gek als je niet stil zit.

Met genoegen kunnen wij aankondigen dat in september in ieder geval de RU eigen pilot flexibel studeren begint en dat hoogstwaarschijnlijk in september ook de besturen minor zal starten. Beide pilots zijn er met name om het leuker te maken om dingen naast je studie te doen of om mensen die het erg druk hebben tegemoet te komen. Zo is de pilot flexibel studeren met name gericht om minder vertraging op te lopen tijdens de studie wanneer je er iets naast doet of anderzijds verhinderd bent (te denken valt aan mantelzorg en toptalent). De besturen minor is om bestuurders van verenigingen de mogelijkheid te bieden om een minor te volgen waarin de wetenschappelijke kanten van het besturen van verenigingen belicht worden. Met andere woorden: meer kennis en studiepunten halen in je bestuursjaar. Met nog andere woorden: win-win.

Wat er ook weer aan zit te komen zijn de verkiezingen. Nee, niet die voor de gemeenteraad. Die voor de USR, FSR’en en OLC’s! Van maandag 29 mei tot en met donderdag 1 juni kan er gestemd worden op partijen en individuen. Op vrijdag is de bekendmaking en weet iedereen wie ons volgend jaar gaat opvolgen. Ons stemadvies is dan ook: ga stemmen!

Iets anders dat op de agenda staat zijn de financiën en voor ons belangrijk; de investeringen in het studievoorschot. Die investeringen zijn een belofte van geld voor de verbetering van de onderwijskwaliteit, omdat we allemaal geen studiefinanciering meer krijgen. Wij zijn het op enkele punten oneens met de huidige gang van zaken, dus ook richting het eind van het jaar blijven wij lekker druk bezig. Van alle vorderingen houden we jullie op de hoogte, maar we kunne al wel verklappen dat wij graag meer geld zijn in de verbetering van de onderwijskwaliteit.

Ook nu nog staat onze kamer overeind, dus mocht je iets hebben waar wij mee aan de slag moeten, heb je zin in een praatje of een bakkie, of heb je geen flauw idee waar de ingang van TvA 3 nu eigenlijk is; loop bij ons binnen! Meestal zit er iemand. Mailen kan nog altijd naar usr@ru.nl en we plaatsen regelmatig leuke dingen op Facebook. Dit was het voor nu. Tot de volgende!

 


Artikel in VOX maart editie

Hoi medestudenten,

De Tweede Kamer verkiezingen zijn geweest en nu het formatieschouwspel begonnen. De regering is op dit moment demissionair en meestal vinden er dan geen grote veranderingen meer plaats, maar wees niet getreurd, want hier op eigen universiteit is de USR nog volop bezig!

In onze vorige update informeerden we jullie al over de plannen voor de pilot Flexibel Studeren aan onze universiteit. Dit proces krijgt nu vorm en we houden gesprekken over de inhoud van deze pilot en de invulling van de doelgroep, die we zo breed mogelijk willen maken: niet alleen studentbestuurders, maar ook mantelzorgers, toptalenten en mensen met een functiebeperking. In april zullen gesprekken plaatsvinden met decanen en studieadviseurs zodat de minor een breed draagvlak zal genieten en inhoudelijk ijzersterk in elkaar zal zitten.

Dan de RAGweek: die was dit jaar weer een groot succes! Op het moment van schrijven weten we nog niet de exacte opbrengst, maar we verwachten vele duizenden euro’s voor de goede doelen. Deze voorspelling kunnen wij doen, omdat we vol trots hebben gezien dat iedereen, met name het voortreffelijke bestuur van de RAGweek, zich volop heeft ingespannen om deze week weer schittermagisch te maken. De USR heeft ook een bescheiden bijdrage geleverd door te shinen op de kalender, het lang verloren servies van de Refter te verzamelen en uiteraard een aantal feestjes mee te pakken.

Verder zijn we druk bezig geweest met studentenwelzijn en tot onze tevredenheid kunnen we melden dat een intake bij de studentpsycholoog nu nog maar €10 kost, in plaats van €25. Op deze manier is de drempel lager geworden en is dit allicht een stap in de richting van het volledig afschaffen van het instaptarief.

Nu de temperaturen langzaam weer stijgen en de vogels fluiten, is het moment aangebroken om lekker op de schommelbanken te gaan zitten die dit jaar op initiatief van de USR zijn geïnstalleerd op de campus. Zit je liever binnen? Dat kan ook, want in de UB worden de computers voortaan na 45 minuten vrijgegeven, waardoor er meer plekken vrij zijn in je favoriete bibliotheek.

Dan tot slot is onze Rector Magnificus laatst weer op tour geweest naar de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Er was wederom een mooie opkomst en er zijn weer een aantal interessante punten besproken. Wil jij nu ook vragen aan de Rector stellen? Kom dan 6 juni langs bij FNWI en vraag de Rector het spreekwoordelijke hemd van zijn lijf!

Met dit mooie weer zal onze deur niet alleen spreekwoordelijk, maar ook letterlijk open staan voor jullie, dus kom vooral langs in TvA 3 of stuur een lief mailtje naar usr@ru.nl

De XXe USR

 


Artikel in VOX februari editie

Lieve studenten,

De vogeltjes beginnen weer te fluiten, de krokussen schieten uit de grond en menig vergeten studiegenoot ontwaakt uit zijn winterslaap. Gaat hij tegen de verwachtingen in toch zijn BSA nog binnenharken of bijt hij het stof? ‘Wie is de Mol’ is uiteraard niets bij dit academische spanningschouwspel. Zorg dus dat jij je punten wel tijdig in the pocket hebt, want dan kun je volgend jaar onze updates weer lezen. Die worden namelijk steeds leuker.

Op 14 februari stonden vele harten en het Spinozagebouw in vuur en vlam. Tevens was het de Dag van de Medezeggenschap. Op deze dag is op alle faculteiten warme chocolademelk uitgedeeld om alle studenten namens de medezeggenschap een warm hart toe te dragen. Vanuit alle faculteiten is er van studenten input gekomen. We hebben er ook een ludiek tintje aangegeven door een greenscreen te plaatsen en prachtige plaatjes te schieten. Nog benieuwd naar de foto’s? Check onze Facebookpagina!

Van 13 tot en met 17 maart vindt de jaarlijkse Career Week weer plaats! De Career Services hebben samengewerkt om deze week in het teken te zetten van loopbaanoriëntatie. Er is een veelvoud aan activiteiten georganiseerd waaronder workshops en mogelijkheden om in contact te komen met verschillende bedrijven, CV-checks en meer. Op de donderdag is de bedrijvendag en op de maandag wordt door de USR i.s.m. de Career Week collegetour georganiseerd, waarbij drie alumni jullie inspirerend met verhalen over hun loopbaan.

Dinsdag 14 maart is onze Rector weer on tour en deze keer bezoekt hij de faculteit Sociale Wetenchappen. Tussen 12:30 en 13:30 kun je hem in TvA 6.00.15 het hemd van het lijf vragen. Wat is zijn favoriete Kamergotchi, krijgt cultuur meer geld en hoeven pre-master studenten voortaan minder collegegeld te betalen? De Rector neemt de tijd voor al je vragen en tevens zal er een gratis lunch zijn voor alle aanwezigen!

Tot slot heeft de USR heeft weer wat geregeld voor jullie. Tegelijkertijd met de landelijke pilot Flexstuderen, komt er een vergelijkbare pilot op onze Radboud Universiteit. Deze pilot wordt op maat gemaakt en op dit moment denken studenten en personeel mee over de invulling hiervan. De Rector heeft de ambitie uitgesproken deze pilot in september 2018 al te starten. Zodra er vorderingen zijn, brengen we jullie uiteraard op de hoogte!

Strijdbare groet,

De XXe USRArtikel in VOX januari editie

Dag studerend Nijmegen!
Wij hopen dat iedereen de kerstvakantie goed is doorgekomen en lekker heeft kunnen uitrusten (of goed kunnen studeren voor aankomende tentamens). Wij hebben zelf ook een klein beetje kunnen ontspannen en zijn ondertussen weer met nieuwe energie en goede voornemens begonnen.

Geen moment te laat overigens, want de vergadercyclus met als belangrijk punt onze notitie flexstuderen is in volle gang. Er heeft veel overleg plaatsgevonden (en vindt nog steeds plaats) en spoedig zullen we hier meer over kunnen zeggen. Een ander puntje dat besproken wordt is de verbouwing van de Thomas van Aquinostraat. De sloop daarvan en de bouw van de nieuwe Faculteit Sociale Wetenschappen komt namelijk steeds dichterbij. Het hele proces duurt natuurlijk een tijdje, maar het belooft iets moois te worden! De keerzijde van de sloop is wel dat het lawaai met zich meebrengt, maar hier wordt rekening mee gehouden. Door slimme planning van de sloop probeert men de geluidsoverlast minimaal te houden. Mocht het onverhoopt voorkomen dat je tijdens het studeren last hebt van het geluid, dan is het verstandig om gebruik te maken van een van de andere gelegenheden op de campus.

Wat ook steeds dichterbij komt is de Dag van de Medezeggenschap! Deze dag, die in het teken staat van medezeggenschap op onze universiteit, is een uitgesproken kans om je mening te geven over hoe jullie vinden dat het gaat op onze universiteit. Wat kan er beter? Wat gaat er goed? Wie is je favoriete medezeggenschapper die je graag een hart onder de riem wil steken? Dit en meer en warme chocolademelk brengen wij in samenwerking met de Facultaire Studentenraden (FSR) op dinsdag 14 februari naar jullie toe op jullie eigen faculteit. Bijzijn is dan ook zeker weer gelijk aan meemaken.

Tot slot hebben wij de afgelopen tijd onze website http://www.numedezeggenschap.nl/ stevig onder handen genomen. Neem dus vooral een kijkje, want naast Facebook, gaan wij deze website voortaan intensief gebruiken voor het naar buiten brengen van informatie over wat er speelt, wat wij doen en wat wij organiseren!

Dit was weer onze update, de Thomas van Aquinostraat staat aan het begin van 2017 nog even mooi als eind 2016, dus onze uitnodiging om een keertje langs te komen blijft ook nog overeind. Mailen naar usr@student.ru.nl mag natuurlijk ook.


Artikel in VOX november/december editie

Beste studenten,

Na een aantal maanden studeren, beginnen jullie vast wel enigszins te wennen aan het leven op onze universiteit. Loop jij tegen zaken aan, die de medezeggenschap zou kunnen verbeteren of aankaarten? Laat het ons vooral weten via usr@ru.nl!
Wijzelf zijn ook actief opzoek naar verbeterpunten en bij dezen willen we jullie een update geven over onze nieuwste plannen. Studiepunten halen in je bestuursjaar is namelijk vaak een lastige taak. Wil jij al je beurzen halen? Tijdens je bestuursjaar academisch onderbouwde en praktijk gerichte cursussen ontvangen over beter besturen? Jezelf persoonlijk ook nog eens ontwikkelen? En dit alles in een behapbare minor? Dit is wat ons betreft geen toekomstmuziek! De USR presenteert bij dezen haar nieuwste project: De Radboud Bestuursminor.

Op de Universiteit Twente en de Hogeschool Utrecht wordt deze minor al aangeboden en wordt door studenten positief ontvangen. Samen met Dienst Studentenzaken is de USR nu bezig over de invulling van deze minor in Nijmegen. De minor is nog in de ontwikkelfase, maar het idee is dat iedereen die geïnteresseerd is in besturen vakken kan volgen, die gegeven worden vanuit academische benadering en die handvaten geven om tijdens je bestuursjaar meer uit jezelf en uit het besturen te halen. We gaan ons inzetten om deze minor per 1 september aan te kunnen bieden voor alle studenten van Nijmegen. Wil jij graag input geven over de inhoud van de minor? Schroom niet om contact met ons op te nemen!

Rector on Tour
Tijdens de eerste editie van Rector on Tour op de Faculteit der Managementwetenschappen, sprak Rector Han van Krieken al positief over de ontwikkeling van deze bestuursminor. Daarnaast vertelde hij over zijn jeugd, zijn visie op de noodzaak van emancipatie en over zijn plannen om het voor studenten ook inzichtelijk te maken wat het baanperspectief van hun studie op de langere termijn is.

Bij de volgende editie op 11 januari zal de Rector de Medische Faculteit bezoeken. Ben je altijd al benieuwd geweest wat de rector graag doet in zijn vrije tijd, wat zijn voorspellingen zijn voor de volgende Tweede Kamer verkiezingen, wat zijn visie is over de toekomst van het hoger onderwijs? Of heb je totaal iets anders? Kom dan langs en vraag hem het hemd van het lijf!

Een gure wind zal de komende tijd waaien over de campus, dus trek de capuchon van je Radboud hoodie diep over je hoofd en probeer eens een van de vele luchttunnels en binnendoor weggetjes om je collegezaal behaaglijk te bereiken!

Groeten,

De XXe USR


Artikel in VOX oktober/november editie

Dag studerend Nijmegen!
Er wordt ondertussen hevig vergaderd door alle commissies, werkgroepen en klankbordgroepen. De commissies bestaan uit leden van de OR en USR, de werkgroepen zijn op initiatief van de USR en de klankbordgroepen worden aangesproken wanneer er iets speelt waarover men feedback wil hebben. De klankbordgroepen zijn nog niet zoveel benaderd. De werkgroepen zijn bezig geweest met het inventariseren van wat er afgelopen jaar is behaald, blijven liggen en wat er nu speelt, om daar komende vergadercyclus mee aan de slag te gaan. In de commissies zijn onder andere de uitkomsten van de Nijmeegse Studenten Enquête (NSE), de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en het Meerjaren Investeringsplan (MIP) besproken.

Sinds dit jaar hebben de OR en de gekozen leden van de USR instemmingsrecht op de begroting en dus ook het MIP. Het MIP beslaat voornamelijk de plannen voor de nieuwbouw en onderhoud. Komt er een vijfde vleugel aan het Huygensgebouw? Gaat Linneaus plat? Blijft de Erasmustoren staan? Komt er een watersportcentrum? Dat en meer komt aan de orde de komende maanden.
De WWZ is volgens sommigen een draak van een wet en volgens anderen de oplossing van alle problemen. Waar het beoogde doel van de WWZ was om mensen die twee jaar in dienst waren een vast contract te geven, is het in de werkelijkheid een middel geworden voor werkgevers om werknemers na twee jaar eenvoudig op straat te zetten. De OR heeft zich hier volledig op ingelezen en is hier druk mee bezig. Het treft ons studenten een stuk minder, dus hierin laten wij de OR dan ook het voortouw nemen.

Dan nog de NSE. Hieruit blijkt dat jullie best wel tevreden zijn over onze universiteit! Vooral de punten groepsgrootte, studiefaciliteiten en het niveau van Engels van de docenten scoren goed. Studiedruk en loopbaanoriëntatie laten nog te wensen over en de nagenoeg Nederlandstalige Radboud Docenten Academie scoort uitstekend op Engelstaligheid. Vanuit het College van Bestuur zijn aandachtspunten en doelen gecommuniceerd aan de hand van jullie feedback, dus vul hem zeker dit jaar weer in!
Dit was weer onze update, de Thomas van Aquinostraat staat nog steeds, dus onze uitnodiging om een keertje langs te komen blijft ook nog overeind. Mailen naar usr@student.ru.nl mag natuurlijk ook.