FNWI Nieuwsbrief – 13 april

Hierbij de allereerste nieuwsbrief van de FSR. We hebben dit intiatief opgestart om jullie beter op te hoogte te houden van de zaken waar wij als studentenraad mee bezig zijn. Mocht je vragen of opmerkingen hebben na het lezen, stuur ons een mailtje @ fsr@science.ru.nl

  • 48-urige onderwijsweek
    Het faculteitsbestuur is van plan om het komende jaar een proef te doen met een 48-urige onderwijsweek. Dit wordt gedaan om de beschikbare ruimte in het Huygensgebouw beter te gaan benutten en de externe huurlasten van het Linnaeusgebouw te verminderen.
    Concreet zou dit inhouden dat een extra blok van 18:30-20:30 aan de roosters toegevoegd wordt. Tijdens dit blok zullen geen practica ingeroosterd worden en wordt maximaal zes uur contacturen per dag nagestreefd. Daarnaast is er de mogelijkheid van een extra tentamenblok van 16:30 tot 19:30 uur.

Als FSR zijn wij helemaal niet gelukkig met deze plannen, omdat deze bijvoorbeeld ten koste kunnen gaan van sportactiviteiten of bestuurswerk. Ook worden studenten die nog thuis wonen, dupe van een uitbreiding van het rooster. Volgende week woensdag 20 april bespreken we dit voornemen in de facultaire gemeenschappelijke vergadering (zie bijlage). Wij zijn echter benieuwd naar jouw mening, dus laat het ons weten – dan nemen we het volgende week mee!

  • Beroepsorientatie in de master
    Op het moment wordt binnen de faculteit veel nagedacht over beroepsorientatie in de bachelor en master. Bernadette Smelik heeft voor de OBC een notitie geschreven, waarin enkele plannen uiteengezet zijn. In de bachelor zal voortaan (i.p.v. de CEM-cursus) gekozen voor een combinatie van het bezoeken van lezingen, bedrijfsexcursies, meeloopdagen en een masterplan. In de master zou een formeel go/no-go moment in de O-variant moeten komen aan de hand van het stageverslag en het verslag van de begeleider.

Wij zijn als FSR tegen op het formaliseren van zo’n moment, en hebben als reactie een notitie geschreven. Graag zouden jullie willen vragen of jullie onze notitie ondersteunen en op- of aanmerkingen hebben. Wij ronden binnen twee weken de notitie af, daarbij is jouw input erg welkom.

Gezocht: FSR-leden voor ‘11/’12
De verkiezingen komen er weer aan, en dat betekent dat wij druk bezig zijn om een nieuw studentenraadsleden voor volgend jaar te zoeken. Dus wil jij meebesluiten wat er gebeurt op de faculteit, een kijkje achter de schermen nemen en zorgen dat onderwijs op de eerste plaats blijft staan? Grijp je kans en meldt je bij ons aan voor vrijdag!