De week van.. Merle Bonefaas

In deze nieuwe rubriek op Nu!Medezeggenschap wordt iedere week een week beschreven uit het bestaan van één van de USR-leden. Deze week: Merle Bonefaas.

Zoals Jelko hier vorige week al schreef, een week is lastig te vangen in een beperkt aantal woorden. Daarom vertel ik over twee projecten die als een rode draad door mijn week liepen. Deze week ben ik druk bezig geweest voor de Commissie Strategisch Plan. Ik heb alles wat over studenten is gezegd in het strategisch plan 2009-2013 vergeleken met de daadwerkelijk geboekte resultaten uit de jaarverslagen. Gelukkig klinkt dit een stuk stoffiger dan het was. Ik vond het erg interessant om te lezen welke doelen de universiteit voor ogen heeft als het om studenten gaat. Nog mooier is het om in een jaarverslag terug te zien dat de plannen ook werkelijk uitgevoerd worden.

Het tweede project was heel anders van aard. Het organiseren van een debat. Samen met mijn fractie AKKUraatd heb ik afgelopen woensdag een debat georganiseerd. Daar komt van alles bij kijken, het vragen van sprekers, het huren van een zaal, het bestellen van koffie en natuurlijk een berg promotie. Voor het overgrote deel leuke werkzaamheden met als de kers op de taart een enorm geslaagd debat! Diverse vragen en stellingen kwamen aan de orde: Mogen universiteiten studenten selecteren voordat ze beginnen? Zijn toelatingsgesprekken nuttig? Duidelijk werd dat matchingstrajecten per universiteit erg verschillend zijn, twijfel over het nut van toelatingsgesprekken was er ook. En hoe realistisch is eigenlijk het beeld dat studenten hebben van hun studie? Een kwart van de studenten gaf aan een verkeerd beeld van de studie te hebben gehad. Het mooiste antwoord: “Mijn studie was zoals verwacht, alleen ik niet.”