Studeren op de Campus: ontmoetingsplekken

De Universitaire Studentenraad is druk bezig met een visiestuk over Studeren op de Campus: welke voorzieningen moeten er zijn om zo goed mogelijk op de campus te kunnen studeren? Onlangs is er een lunchbijeenkomst geweest waarin het stuk met verschillende medewerkers van de RU werd besproken. Het grote enthousiasme dat ze toonden heeft ook de media bereikt, de USR werd door de VOX gevraagd om alvast een voorproefje te geven. Dat resulteerde in onderstaand opiniestuk van de USR.

Wie om zich heen kijkt op de campus, ziet mooie plekken waar studenten bij elkaar kunnen komen om even te ontspannen tijdens en na college. Denk aan de nieuwe ruimte in de UB of aan Aesculaaf op de medische faculteit. Maar die plekken zijn er nog te weinig. De Thomas van Aquinostraat bijvoorbeeld biedt voor studenten nauwelijks zo’n gelegenheid. Wij horen vaak dat studenten graag op de universiteit studeren, maar dan willen ze tussendoor wel even op adem komen. Werkplekken met goede computers moeten geschikt zijn voor overleg. De onvoldoende voorzieningen op dit vlak hebben ons gemotiveerd om een nota te schrijven met voorstellen tot verbetering, die we de komende maand bespreken met het CvB. Bijna overal op de campus is nog winst te boeken, waarbij we onderstrepen dat dit ook in het belang is van de RU zelf. Die is gebaat bij studenten die hier graag studeren, die op de campus een sociaal fundament hebben, die betrokken zijn bij elkaar en bij hun opleiding. We weten dat studenten die onnodig afvallen vaak juist diegenen zijn die een mindere binding hebben met de universiteit. De Studentenraad is niet uit op een campus waar je vooral goed kunt ontspannen, wat wij willen is een universiteit waar alle studenten zich goed thuis voelen. Waar dit nog te weinig gebeurt, zouden we moeten leren van de initiatieven die al van de grond zijn gekomen. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.